SEARCH BOX

SLIDER

ÇOCUKLARDA YOUTUBE TEHLİKESİ

Kapınızdaki tehlikenin farkında mısınız?Hatta kapımızdan daha yakın bir tehlike.Her geçen gün artan Youtube kitlesi son zamanlarda Youtuber mesleğinin çıkmasıyla daha büyük bir artış gösterdi.
Peki kaçımız çocuklarımızı bu tehlikeden koruyabiliyoruz?
Ya da koruduğumuzu zannediyoruz?
Youtube çocukların eline verilen şeker gibi tadı çok hoş geliyor.Bizi annelerimiz susturmak için bu yöntemi kullanırdı.Şimdilerde bunun yerini artık telefon,tablet almış durumda.Haliyle çocuklarında eline tehlikeyi oyuncak diye veriyoruz maalesef.
Pedagog Sevil Yavuz'un yazdığı bir yazıya denk geldim aynen şöyle başlıyor:
Bu hafta YouTube’dan para kazanmak uğruna çocuklara cinsel istismarda bulunan ünlü bir YouTuber yakalanarak, tutuklandı. Durum, aslında daha önce de bahsettiğim tehlikeyi kanıtlar nitelikte. Çocuklar, sosyal medyada adını duyurmak ve daha fazla tıklanmak için YouTuber olmaya özeniyor.
Maalesef halimiz içler acısı.Dünyanın yer yerinde sırf bu platform üzerinden para kazanabilmek için her türlü acımızca ve ahlaki değerlerden uzak davranışlar sergileniyor.Daha geçtiğimiz mayıs ayında Rusya'da yaşayan 10 yaşındaki küçük yotuber hayran buluşmasına kimse gelmedi diye gözyaşı döktü.Kendisinin 500bin'in üzerinde de abonesi bulunmakta.Videoyu buraya ekliyorum:

Türkiye'de örneği yoktur mu sanıyorsunuz?Var hemde çok çok beterleri var.Daha bu yıl bir youtube fenomeni para karşılığı ülkemizde ki küçük erkek cocuklarını öpüştürmek istedi.Bu sizin çocuğunuz da olabilirdi benim erkek kardeşimde.Ve bu görüntüleri de sosyal medya hesabından yayınladı.Olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı.İfadesinde de ilgi çekici videolar çekmek istediğinden bahsetmişti.
Üzülerek söylüyorum ki çocuklarımızın eline telefonu veriyoruz ve nereye girdikleriyle hiç ilgilenmiyoruz.Hele anneler işini halledene kadar uslu dursun diye elinden telefonu düşürmesine fırsat vermiyor.Sorsanız Youtube üzerinden sadece çizgi film izliyorlar  ya da oyuncak tanıtımlarına bakıyorlar.Ben kendi çevremdeki küçüklerden de gördüğüm kadarıyla bir videoya tıkladıktan sonra aşağısında başka bir video dikkatlerini çekiyor.Böyle böyle çizgi film alanından çıkıp bambaşka kanallara giriyorlar.Hemde çocuklarla hiç alakası olmayan kanallara..Buna şahit olduğum için biliyorum.
Son zamanlarda istismar olaylarında ki artışların nedenlerinden birisi de youtube...Şiddet içerikli o kadar çok kanal var ki..Hangi birini kontrol edelim bilemiyoruz.Bununla ilgili yasal bir düzenleme ise ülkemizde mevcut değil bildiğim kadarıyla.Haliyle çocuklarımızı her türlü korumakta biz ebeveynlere kalıyor.
Daha birkaç gün önce erkek kardeşimle bu yüzden tartıştım bana youtuber olmak istediği ve çok para kazanacağını söyledi.Zaten uyuyana kadar yatağın içinde telefonda izlemediği video kalmıyor.En son söylediklerinin üzerine bir sinirle evdeki tüm telefonlardan Youtube'u kaldırdım.Tabi ki bunu ona söylemedim.O youtube'u ülkemizde yasaklandı biliyor.Bir başkasının telefonunda görene kadar da böyle gidecek gibi duruyor.
Not:Böyle bir düşünceniz varsa Android cihazlardan devre dışı bırakarak uygulamayı telefondan gizleyebilirsiniz.Uygulama telefondan tamamen kalmıyor.

BLOGGER EKLENTİSİ:Öne Çıkan yayınlar

Ara ara blogumda değişiklik yaparım.Bugünde dersten vakit bulduğumda değişiklik olsun diye bloguma ayıracağım demiştim.Bugün fark ettiyseniz-ki fark edilmeyecek gibi değil- Son gönderiler için düzenleme yaptım.Son dönemlerde çok fazla karşıma çıkmıştı.Yapıp yapmamak konusunda kararsızdım çünkü bir kez denedim ve bloguma yakışmadığını düşündüm.Ama bugün biraz düzenlemeyle çok güzel bir şeyler ortaya çıkardım.
Üzerine fare ile tıklamak için geldiğinizde o gönderinin başlığını gösteriyor size.
Peki ne işe yarıyor diye düşünebilirsiniz:
  • Yayınları menünün hemen altında ya da üstünde gösteriyor
  • Blogunuzu ziyarete gelenler aşağıya gitmeden de yayınlarınızı görebilir
  • Yayınlarınıza farklı bir hava katar
  • Blogunuza görsellik katar
  • Otomatik olarak gönderileriniz eklentide ki yerini alır.
Ben kendi blogum için 6 tane gönderinin yukarıda yer almasını yeterli buldum.Siz bu sayıyı arttırabilir veya azaltabilirsiniz.Tüm bunları yapmadan önce blog temanızı yedeklemenizde fayda var.
Eklemek için:Blogger panelinizi açın.Yerleşim kısmına girin ve gadget ekleye tıklayın.HTML/Javascript ekleyin ve kodu yapıştırın
ŞEKİL-1
Kareli olanı yapmak istiyorsanız aşağıdaki kodu,blogunuzda olmasını istediğiniz yere ekleyin.


ŞEKİL-2
Yuvarlak olanı yapmak istiyorsanız,olmasını istediğiniz yere aşağıdaki kodu ekleyin.

Bilmeniz gereken birkaç şey:
Her iki kodda da aşağılarda benim blog adresim var.Kodun üzerinde gösteremedim maalesef.Siz orayı kendinizin blog adresiyle değiştirin.Adresin hemen altında şöylesi bir kod yazıyor:
start-index="+numposts+"&max-results=4&orderby=published&alt=json-in
Bu kısımda ki  4 sayısı slaytta gösterilecek olan yazılarınızın sayısıdır.Değiştirebilirsiniz.
hemen üstte şu şekilde bir kod var:
var bsrpg_thumbSize = 200;  /*--Bir gönderinin boyutu --*/
Anlayacağınız bir gönderinizin ne kadar yer kaplayacağınız.Unutmadan gösterilecek yazınızın sayısını 5-6vs. yaparsanız bu kısmı düşürün yoksa sayfanıza sığmaz.
Tüm bunları yapmanıza rağmen olmadıysa aşağıdaki kodu HTML sayfanızdan aratınca bulacaksınız.İşeretlediğim yerleri silin ve böyle deneyin.Unutmayın kendi blog adresinizi, benim blog adresimin yazdığı yerle değiştirmezseniz kod çalışmaz.


Günümüz Mimarisi:Küçük Evler

Selam herkese...
Yeni yılın ilk yazısıyla karşınızdayım.Umarım bu yıl herkes için güzel geçer.Aslında herkes gibi bir ''2019 yılı hedeflerim'' adlı yazı yazmak isterdim ama vakit bulamadım.Zamanımın olmamasının sebebi ise  sınav dönemim...Ama en azından ayda 1 kere yazmaya çalışıyorum elimden geldiğince.Hazirandan sonra daha çok aktif olacağıma eminim...
Bugünlerde sürekli ev tasarımına takmış vaziyetteyim.İnternette gördüğüm bir resmin peşine düştüm ve daha güzel onlarca evle karşılaştım.Evler konusunda bir yazım daha vardı.Bende bunu bir seriye dönüştürebilirim diye düşündüm.İlk yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Öncelikle belirtmeliyim ki çok kalabalık aileler için pek uygun görmüyorum ben bu evleri.Ama Zevk meselesi yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız karar size ait..Banyo,tuvalet her şey müthiş bir dizaynla yapılıyor.Genellikle 2 katlı oluyor ve üst kısımda yatak odası,olursa da küçük bir ek oda bulunuyor.
Genellikle mutfak ve salon iç içe oluyor.Aslında karavanlardaki evlerin toprak üzerine yapılmış hali.Ama onlardan bir tık daha gelişmişler.
Türkiye'de bu tarz evler henüz sadece tatil yerleri olarak kullanılıyor.Ailenizle farklı bir tatil yapmak isterseniz böyle küçük tatil evleri bulmanız mümkün.Batıda bu evler gündelik yaşam için kullanılıyor.Zaten çocuk sayısı da genel düşündüğümüzde az olduğu için yaşamaya da müsait.
Heves edilmeyecek gibi değiller..
Birazda avantajlarına değinelim:
  • Küçük oldukları için temizlenmesi kolay oluyor
  • Sadelik sevenler için gayet uygun
  • Az eşya ile de çok güzel bir ev tasarımı oluşturuyor
  • Evin içinde az oda olduğundan aile üyeleri genellikle bir arada oturacaklardır

Bu kadar yazmışken birde dezavantajlarına değinelim:
  • Kalabalık aileler için uygun değil
  • Alan küçük olduğundan eşyaları sığdırma değişiklik yapma kısıtlıdır
  • Mutfak çok küçük bir alan kaplıyor bu da yemek yapmayı zorlaştırabilir
  • Amerikan mutfak,Türk kültüründe henüz tam anlamıyla oturmadığından sorun olabilir
  • Misafir ağırlamayı seven aileler için zorluk olabilir.
  • Büyük ev seven aileler için alanın küçük olması zorluk yaratabilir.
Bu evler ülkemizi düşündüğümüzde genellikle tatil yapmak için uygun olabilir.Ya da bizim kültürümüzde var olan yazlık ev- kışlık ev için yazın gidip kalabileceğiniz bir ev olmasından öteye gidemez diye düşünüyorum.Ben seviyorum,benim için gayet yaşanabilir yerler.Ama bu konuda sizin farklı bir düşünceniz varsa belirtin lütfen..

Hoşçakalın..............

Please Don't Remove.

FOLLOW ON INSTAGRAM

Who Am I?

Who Am I?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pellentesque nibh enim, quis euismod enim lacinia nec. Phasellus quam diam, semper in erat eu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pellentesque nibh enim, quis euismod enim lacinia nec

Search

DESIGN+CODE AFRAS STUDIO|2022