SEARCH BOX

SLIDER

Hintli Kadınların Giyimleri


İnsanlar bulundukları iklimin tipine göre kendi kültürel kıyafetlerini,dinleri kısaca benliklerini belirlerler.Bugün sizlere Hintli kadınlarımızın giyimlerinden biraz bahsedeceğim. İnternette biraz araştırdım elime geçen bilgiler hep aynıydı ve ben bunun dışına çıkmayı hedefliyorum.

Hindistan genelinde kadınlar pamuk, ipek veya fabrika harmanlarından oluşan geleneksel sariler giyer ve bir sari  5 ila 7 metre (4,57 ila 6.4 metre) kumaştan yapılır .Kadın bunu vücuduna sararak omuz üzerinden aşağı dökerek kullanır.Sari her bedene göre uygundur bu yüzden belli bir ölçüyle dikilmez.
Sariye çok benzeyen diğer bir kıyafet ise Gujarati'dir
Gujarati'nin sariden tek farkı ise bele sardıktan sonra kalan son kısmın omuza değilde öne tuttulmasıdır.
Aslında Hindistan'da Sari ve Ghagra Choli dediğimiz iki kıyafet yaygın..Sari uzun bir kumaştır ve bele sarılır ama Ghagra üç parçadan oluşur ve sari gibi sarılmaz.Ghagra, özellikle Gujarat, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Madhya Pradesh, Haryana ve Rajasthan başta olmak üzere, Hindistan'ın birçok bölgesinde geleneksel bir kıyafet olarak kullanılıyor. Tasarım Hint kültüründen ilham alır. Genellikle pamuktan yapılırlar üzerinde ağır işler yapılmaz ve çoğunlukla günlük kullanım olarak giyilir ve oldukça basittir.Aşağıdaki resimden bu iki kıyafetin farkına bakabilirsiniz.

Sarilerin ve Ghagra'nın altından kısa kollu bir dar bir bluz giyilir ve bu kıyafet de choli şeklinde adlandırılır.Choli ilk olarak sadece vücudun ön kısmını örten bir kıyafet iken daha sonra günümüzdeki halini almıştır. 
 Dupatta ise kadınların Ghagra giydikten sonra omuzlarına attığı atkılardır.Bazen boyunlarına attıkları şekline de rastlarız.
Chaniyo kadınlar tarafından giyilen renkli bir etek benzeri giysidir.Genellikle günlük kullanım içindir.Bu yüzden işlemesi ve süsü ağır değildir.
Etek kısmına değinmişken eklemek istediğim bir şey daha var.
Hindistan'ın güney topraklarında, evliliğinden önce bir kızı ayıran geleneksel giyim, Pattu Pavadai veya Langavoni'dir .Bu kıyafet genellikle genç kızların ilk yıllarına ulaşmış tüm kız çocukları ve genç kızlar tarafından giyilir.Kızların genellikle evlenecekleri zamana kadar giydikleri, dolayısıyla da tekliklerini simgeleyen bir kıyafettir.
Sırada kurti var.Kurti bizdeki pantolon üstü gibi bir şey.Genelde günlük kullanım içindir.Şalvar ile birlikte giyilir.

Şimdide biraz Lehenga'dan bahsedelim.Lehenga Ghagra'nın daha modern halidir.Bugün bollywood filmlerinde en sık kullanılan kıyafet çeşitidir.Genellikle çok süslü ve ağır işlemeleri olan bir kıyafettir ve hintli kızlar tarafından genelde özel günlerde tercih edilirler.Hint gelinlikleri de bu kategoriye girer.

Yorumlar

Please Don't Remove.

FOLLOW ON INSTAGRAM

Who Am I?

Who Am I?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pellentesque nibh enim, quis euismod enim lacinia nec. Phasellus quam diam, semper in erat eu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pellentesque nibh enim, quis euismod enim lacinia nec

Search

DESIGN+CODE AFRAS STUDIO|2022