SEARCH BOX

SLIDER

Ağaç Ev Sohbetleri - 2

Edischar ve Taha'nın başlattığı bu etkinliğin ilk konusuna maalesef katılamadım ama bu haftanın güzel konusunda bende varım ve birkaç şey söylemek istiyorum :)
Bu haftanın konusu:
Doğamız giderek tehlike sinyalleri veriyor. Küresel ısınma ve çevre kirliliği en had safhada. Bunlar için geri dönüşüm, sıfır atık, daha az tüketim hatta poşetlerin paralı olması gibi önlemler alınıyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Geleceğimiz için daha yaşanılır bir dünyayı nasıl sağlayabiliriz?

Farklı milletlere,dinlere,görüşlere sahip olsak da hepimizin ortak bir noktası var.
Hep birlikte paylaştığımız bu dünya..
Ve söz konusu dünya olunca ortak olarak bir şeyler yapmamız gerekiyor.Eminim ki herkes böyle düşünüyordur.
Tüm ülke olarak gurur duyduğumuz tek şey poşetlerin paralı olması.Ama sadece bununla bitmiyor.Suyumuz hızla tükeniyor.Yeşil alanlar her geçen gün azalıyor.Hazır gıdaların hepsi hala plastikle paketleniyor.Bir şişe su için binlerce plastik şişe üretiliyor.Fabrikalar toprakları kirletiyor...Tüm bunlar varken poşetlerin paralı olması bir yere kadar sevindiriyor insanı.Bana göre alınması gereken çok daha fazla önlem var.Bize en kolay hangisi geliyorsa onu görüyor.Onun için önlem alıyoruz.
Maalesef dünyadaki liderlerin hiçbiri için çok anlam ifade etmiyor küresel ısınma.İçimizden birileri elinden geleni yapıyor ama tüketmek,atmak,kirletmek bize daha kolay geliyor doğrusu.Kendi yaşamımızı yok ederken diğer taraftan canların yaşam alanlarını da yok ediyoruz.Onların yaşamlarını evlerini kendimize yaşanacak yer yapmak için alıyoruz.Soylarının tükenmesine neden olmamız yetmiyormuş gibi...
Hepimiz kendi çapımızda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.Yaptıklarımızın yeterli olmadığının farkındayız.Kendi üzerimize düşen görevi yaptıktan sonra tamamdır bu iş diyoruz.Ama öyle olmuyor.Kendimizden başlayarak tüm çevremize bu bilinci aşılamalıyız.Büyüklerimizden pis bir halde aldığımız bu dünyayı bizden sonrakilere daha berbat bir şekilde bırakıyoruz ki onlarda aynı şeyi kendilerinden sonrakilere yapsınlar diye...Eğer bugünün küçüklerini bilinçli bir şekilde yetiştirmezsek her kuşağı daha da kötü bir son bekliyor.
Peki ne gibi şeyler yapılabilir?
Aslında bu sorunun bir kişisel birde toplumsal ilgilendiren cevabı var.
Kişisel olarak yapabileceklerimiz;
Öncelikle kendimizi tanımalıyız.Ne gibi çöpler çıkarıyoruz diye.
Örneğin her markete gittiğinde bir sürü poşet kullanmak yerine sürekli kullanabileceğimiz bez çantalar taşıyabiliriz.
Hepimizin hayatındaki çoğu çöp ambalaj atıkları.Bunları bir anda bırakmak her şey ambalajlıyken zor olabilir.Ama hazır gıdalardan sağlık içinde olsa uzaklaşarak bu atık sayısını düşürebiliriz.
Toplu taşıma araçlarını daha çok tercih edebiliriz.

Bu sorunun diğer cevabına gelirsek:
Yanılmıyorsam 1989'da ki Exxon Valdez kazasında binlerce petrol denize sızmıştı.O zamana kadar insanlar denize sızan petrollerin zararından bahsetmiyordu.Daha doğrusu bilgilendirilmemişlerdi.Daha sonra deniz canlıları ölüp karaya vurunca insanlar bunun ciddiyetini anladı.Herkes tepkisini gösterince şirket denizi temizlemek zorunda kaldı.Bugün toprak eşildiğinde hala petrol çıkıyormuş o kıyılarda.Bundan neden bahsettiğime gelirsek;şirket başlarda bunun için çok bir önlem almadı.Petrol sızması daha öncede rastlanılan bir şeydi.Ne zamanki tüm insanlar sesini çıkardı işte o zaman sorumlular yargılanmaya,denizi de temizlemeye zorlandılar.Çernobili de buna örnek verebiliriz.
Bugün hepimiz sesimizi bu yönde çıkarsak illaki bir şeyler yapılacaktır.O deniz tek kişiyle temizlenmedi bir topluluğun baskısıyla temizlendi.Ama o toplulukla tek kişilerden meydan geldi.

Son olarak işin ciddiyetinin farkına varılması için aşağıya birkaç video bırakıyorum.İzlemediyseniz veya izlemediğiniz varsa kesinlikle tavsiye ederim.


'Sıfır atık' üzerine yapılmış bir konuşma.Türkçe altyazısı mevcut.


Plastik üzerine yapılmış bir animasyon.Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.















Yorumlar

  1. Ağaç ev sohpetleri sayesinde keşfettiğim bir blogger daha. Dediklerinizin her satırında o kadar haklısınız ki.. Görseller beni çok etkiledi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Görseller pinterestten.Pinterest bu konuda hep yardımcı oluyor bana :)

      Sil
  2. Görsellerin, videolar ve içeriğin gerçekten çok güzeldi Nur. Toplumsal bir bilinçlenme ve durumu fark etme şart. Umarım bu yazılarla birilerine ilham olabiliriz, eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım dediğin gibi birileri okur ve etkilenir.Benim düşüncemde bu yönde zaten.Yorumun için teşekkürler.

      Sil
  3. Sondaki üzgünüz videosunu seneler önce izlemiştim.İlk izlediğimde donmuştum tüylerim diken diken olmuştu aynı hissi şimdide hisetim.Umarım bu durumu atlatabiliriz.Pek mümkün görülmüyor ama umarım...Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Please Don't Remove.

FOLLOW ON INSTAGRAM

Who Am I?

Who Am I?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pellentesque nibh enim, quis euismod enim lacinia nec. Phasellus quam diam, semper in erat eu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pellentesque nibh enim, quis euismod enim lacinia nec

Search

DESIGN+CODE AFRAS STUDIO|2022