SEARCH BOX

SLIDER

X,Y ve Z Kuşakları


Geçenlerde ders çalışmak için girdiğim Youtube'da bir videoya rastladım.Video da bahsettiği şey X,Y ve Z kuşaklarıydı.Daha önceden duymamış olmanın verdiği merakla izlemeye başladım.Eminim ki  duyanlarınız olmuştur.Benim gibi yeni öğrenen insanlar için bir post yazayım dedim.
Öncelikle kuşak nedir ondan başlayalım.
Kuşak veya Jenerasyon belirli bir dönemde doğan insanların oluşturduğu gruba/nesle verilen isim diyebiliriz. Günümüzde genellikle bir dönemin sosyal veya kültürel yapısını vurgulamak için sıklıkla kullanılan bir terim haline gelmiştir.
Keskin hatlarla ayırdığımız dört kuşak var. 
  1. Baby boomers
  2. X Kuşağı
  3. Y Kuşağı(Milenyum Kuşağı)
  4. Z Kuşağı(Kristal Kuşağı)

Peki hiç düşündünüz mü insanlar neden kuşaklara böyle isimler takıp grup haline ayırmayı istemiş?
Bu sorunun cevabı elbette çok basit.Yokluk,Teknolojinin bu denli ulaşılabilir olmaması,Savaş yılları,Zorlu yıllar vs.
Aslında kuşakları bu şekilde ayırmalarının sebebi onların oluşumuna zemin hazırlayan olaylar.
Baby Boomer(1946-1964)
1946-1964 yıllarında doğanlar “baby boomer” olarak adlandırılıyor. “Baby boom” bir Kuzey Amerikan-İngiliz terimidir. Özellikle Amerika’da II. Dünya savaşının bitiminde başlayıp 1960 yılı başlarına kadar süren, yıllık doğum hızında büyük artış anlamına geliyor. Amerika’da bu dönemde  gelişen ekonomiye de paralel olarak 78.2 milyon kişi doğmuş ve 1955, doğum artış hızının tepe yaptığı yıldır. Bu olay, “baby boom”, bu dönemde doğanlar da  “baby boomer” olarak adlandırılıyor  Bu nesil teknolojiden uzaktır, diğer bir deyişle teknolojiyi benimseyememiştir. Teknoloji yaygın olmadığı için çoğu zaman işlerini kendi kendilerine yapmak zorunda kalmış, üretmişlerdir
 Bu kuşak sırf kalabalıklığıyla  yetmişlerin başlarında ABD’de bütün işleri doldurdu ve  birçok yaşam tarzı eğilimininin doğmasını sağladı, anti-otoriter ve kural tanımayan davranışları bu ülkenin kültürünü, toplumunu ve yaşamını yeniden şekillendirdi.Bu dönem başka akımların kapılarını da açmaya başlamıştır;1960’lı yılların karşıt görüşleri komünizm ve faşizmin tam karşısında duran, dünyanın sosyal görüşlere değil üzerinde yaşayan bitkilere, hayvanlara ve insanlara ait olduğunu savunan, çiçek çocuklar dönemi…Günümüzde orta yaş dönemlerinde olan baby boomer’lar, mevcuttaki birçok firmanın üst yönetimini oluştururlar. İş hayatında Değişime kapalı, yeniliğe soğuk bakan geleneksel diyebileceğimiz bakış açısına sahiptirler.
X Kuşağı(1965-1980)
X nesli; kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlanıyor. İş yaşamlarında çalışma saatlerine uyumlu oldukları ve motivasyonlarının yüksek olduğu ortaya konmuş durumda.
Dünyaya gözlerini merdaneli çamaşır makinesi, transistörlü radyo, kaset çalar ve pikapla açmışken, ilerleyen yıllarda pek çok buluşa da şahitlik etmiş bulunuyorlar. Dolayısıyla X nesli, pek çok dönüşüm yaşamış gibi görünüyor. 
1980’lerin zorlu ekonomik dönemlerinde yaşayan X nesli, işkolik anne babalarının zar zor kazandığı pozisyonlarını kaybettiklerini görmeleri sebebiyle, bir işverene daha az bağımlı olma eğiliminde ve önceki nesillere göre ilerlemek için işleri değiştirmeye daha istekli. X kuşağının, kendisinden sonra gelen Y kuşağı ile ortak özelliklerinden en bilineni, her iki kuşağın da zaman yönetimindeki esneklikleridir. Hem akademik olarak hem de iş hayatında, çalışmalarını kendi saatlerine göre uyarlamaya oldukça meyilliler.

Y Kuşağı(1980-1999)
Y kuşağı veya Millennial'lar, teorik olarak Amerikan kültüründe X nesli'nden sonra gelen demografik kuşaktır. Bu kuşağın başlangıç ve bitiş tarihleri net olarak belli olmasa da nüfus bilimciler ve araştırmacılar genellikle 1980'lerin başlarından 1990'ların ortalarına veya 2000'lerin başlarına kadar doğanları bu kuşağa dahil eder.
Öncelikle Y kuşağı, televizyon ile büyüyen bir nesil. Çocukluğunun sonlarında bilgisayarla tanışan ve internete kısa sürede adapte olmayı başaran bu nesil, dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere de kolaylıkla uyum sağlamıştır. Y kuşağının genel özellikleri arasında yeniliklere açık olmaları vardır. Y kuşağındakiler dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte büyüyen bir nesil. 
Y kuşağının özellikleri sıralandığında muhakkak 'özgürlük' tabirini de kullanmamız gerekiyor. Y kuşağı için özgürlük olmazsa olmaz bir kavram. Emir almaktan ya da üzerinde otorite kurulmasından hoşlanmayan hoşlanmıyorlar. Eski yönetim şekillerine karşı çıkıyorlar ve kendilerini özgür hissettikleri işlerde daha başarılı ve mutlu oluyorlar. 
Söylenen her şeyi kabul etmemeleri ve sorgulamaları da Y kuşağı için belirteceğimiz bir diğer özellik. Nedenini bilmedikleri ya da tam olarak kendilerine izah edilmeyen bir yenilik onların dahil olmayı kabul etmedikleri bir durum. 

Z Kuşağı(2000-?)
Z Kuşağının özelliklerinden en belirgini bu bireylerin internetle, teknolojiyle büyümeleridir. Milyonlarca yazılım hilesi, tabletler, bilgisayarlar ve en önemlisi neslin önüne geçen akıllı telefonlar... Bütün bu teknolojik figürler Z kuşağını sosyal ve bilimsel açıdan öne taşır. Sosyal platformlarda kendilerine birer profil oluşturan, rol bulan bireyler; her konuda kendilerini bir fikir yaratır ama sosyal mecralardan uzaklaştıkları zaman fikir yoğunlukları neredeyse sıfıra indirgenmiş olur.
Bağımsızdırlar, özgürdürler, onlar için mümkün olmayan hiçbir şey yoktur. TV reklamlarında sık sık karşımıza çıkan ımpossible ıs nothing (hiçbir şey imkansız değildir) tarzı sloganlar da direkt Z kuşağına hitap eder.
 kuşağı; toplumsallaşmadan ziyade bireyselleşmeyi önemser. Kurallar, zaman harcanan rüyalar onlara göre değildir. Çoğunun hayalinde anne ve babalarının, akrabalarının işlerini yapmak değil kendi serüvenlerini çizmek vardır. Geçim sağlanan işler onlar için günlük sıkılma serüveninden başka bir şey değildir. Çaba harcanan, özveri gerektiren işler onlara göre değildir.


Yorumlar

Please Don't Remove.

FOLLOW ON INSTAGRAM

Who Am I?

Who Am I?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pellentesque nibh enim, quis euismod enim lacinia nec. Phasellus quam diam, semper in erat eu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pellentesque nibh enim, quis euismod enim lacinia nec

Search

DESIGN+CODE AFRAS STUDIO|2022